Home  /  Referenties  /  Koeien vertrouwen de vloer bijna te goed.

Koeien vertrouwen de vloer bijna te goed.

Kijk die koe daar’, zegt Voskuilen wijzend op een van zijn dieren lopend over de rubberen vloer. ‘Die zet z’n achterbenen neer waar de voorbenen ook stonden. Zo hoort een koe te lopen. Dat ze dat op deze vloer doen, is een teken dat ze zich vertrouwen. Zodanig zelfs dat ze soms letterlijk op het voerhek afstormen als ik begin te voeren.’  Voskuilen is duidelijk tevreden over de stal en de vloer. Hoewel de start op vele terreinen een zoektocht was en is. 

‘Ik werk nu ook met melkrobots en combineer dat met weidegang. Om honderd koeien goed te laten functioneren in dat systeem, is zoeken en kost wat leergeld’, vertelt hij. De koeien die door de melkrobots zijn geweest, gaan rond 9.00 uur naar buiten. Tot aan 10.30 uur lopen dan de laatste koeien naar buiten. Binnen houdt een JOZ-mestrobot de vloer schoon. ‘Nu de koeien buiten lopen, laat ik die mestrobot tot 12.30 uur schuiven en om 18.00 uur begint hij weer tot middernacht. ’s Nachts start hij om 5.00 uur weer. Dan schuift hij in drie uren tijd de hele stalvloer schoon.  

Glad wordt de vloer nooit maar bij droog weer moet de robot zich meer inspannen om de vloer in één keer schoon te krijgen.

door Wilfried Voskuilen

De mestrobot kan voor en achter water bijsproeien. ‘s Ochtends sproeit hij aan de voor- en achterkant water bij, later op de dag alleen aan de achterkant. Wat het
beste werkt, is een kwestie van uitproberen’, schetst Voskuilen zijn ervaring. ‘Glad wordt de vloer nooit, maar bij sterk drogend weer heeft de mestrobot wel duidelijk meer moeite om de vloer
 in één keer schoon te krijgen". 


Mest koekt op het rubber niet aan omdat het rubber indrukbaar is.

door Wilfried Voskuilen

Voordeel van een vloer met rubber is dat de mest niet aankoekt, omdat het rubber flexibel is en een een beetje indrukt.’ Mede om die werking koos Voskuilen voor de C3-vloer met rubberbedekking. Het type vloer is gekozen omdat deze zonder kleppen uitgevoerd is. ‘Persoonlijk geloof ik daar niet zo in. Maar omdat ik emissiearm wilde bouwen voor de Natuurbeschermingswet-vergunning en een MDV-certificaat, moest ik wel een emissiearm vloersysteem kiezen.  

Bekijk de foto's

Koeien vertrouwen de vloer bijna te goed | Concrelit Stalvloeren
Koeien vertrouwen de vloer bijna te goed | Concrelit Stalvloeren
Koeien vertrouwen de vloer bijna te goed | Concrelit Stalvloeren
 
Button